... voor diverse alternatieve behandelingen


De eerste keer een massage?

Hoe gaat één en ander in zijn werk als je een massage wilt...

Voor de massage

Lekker makkelijk... je bent meteen aan de beurt. Er zit altijd genoeg ruimte tussen twee afspraken met cliënten. Een te strakke tijdsplanning is niet gewenst, het gaat om ontspanning!

Als je binnen bent, praten we eerst kort over de komende sessie: wat zou je prettig vinden, zijn er beperkingen of gevoeligheden waarmee ik rekening moet houden?
Als je voor het eerst bij mij komt, zal ik hier wat meer tijd voor nemen en je ook kort wat vertellen over het soort massage dat ik geef.

Vervolgens kun je eventueel nog naar het toilet gaan, zodat je heerlijk ontspannen aan de massage kunt beginnen.

 

Ondergoed/bloot?

Dit bepaal je zelf. Bij holistische massage behandel je zo veel mogelijk het héle lichaam, maar het uitkleden gaat de een makkelijker af dan de ander: iedereen heeft nu eenmaal een eigen voorgeschiedenis en karakter. Daarom geldt voor mij als uitgangspunt: doe zo veel uit als je zélf nog prettig vindt. Ieder lichaam is uniek en, cliché, maar iedereen mag er zijn. Van xs tot xxl.

Hoe gaat dat in praktijk?

Stel je in de praktijk het volgende voor:

 • Zodra je op tafel ligt, krijg je een groot zacht badlaken over je heen. Dus je wordt gelijk weer ‘ingepakt’, wat lekker warm en veilig voelt.
 • Tijdens de massage blijf je voor het grootste deel onder een badlaken of handdoek liggen. Alleen het deel van je lichaam dat op dat moment gemasseerd wordt, is onbedekt. Bij het omdraaien op de tafel houd ik de handdoek boven je.
 • Sommige bezoeksters wachten eerst tot ze op de tafel liggen en doen dan hun bh uit. Je bent er helemaal vrij in. Geen enkel probleem.

'Alles uit' ? Vanuit praktisch oogpunt, graag...

Noodzaak nee hoor. Ieder zijn/haar eigen tempo.

 • Het maakt heel prettige, lange massagegrepen mogelijk (van je kruin tot je tenen) die maken dat je je compleet voelt en verbonden met je hele lichaam.
 • Het maakt een heel prettige ontspanningsmassage mogelijk van belangrijke spiergroepen waarin zich vaak veel spanning vastzet (denk vooral aan het 'zitgedeelte').
 • Als je er een beetje aan gewend bent, voelt het vrijer en meer ontspannen. Het bevestigt dat je je eigen lichaam accepteert zoals het is. Dat geeft rust en maakt nog diepere rust mogelijk.
 • Het voorkomt lastige olievlekken op (soms duur) ondergoed.

 

De massage

Ik nodig je uit om je uit te kleden in de massageruimte, ik blijf nog even uit de buurt.

Zodra je op je buik ligt op de massagetafel, dek ik je meteen toe met zachte handdoeken, zodat je je lekker 'ingepakt' voelt. Een zachte rol onder je voeten, zodat je rug lekker ontlast ligt.

Rug, benen, voeten, buik, armen, nek en hoofd: alles komt aan de beurt, totdat je je niet meer bewust bent van afzonderlijke lichaamsdelen, alleen maar van het geheel en van de lichtste aanraking. Je bent wakker en droomt tegelijk. Als ik je voorzichtig aanraak en zeg dat het klaar is, kan het zijn dat je van ver weg komt. Ik laat je even alleen, zodat je kunt nagenieten en in je eigen tempo tot jezelf kunt komen.

Als je wilt praten tijdens de sessie, prima. Wil je liever zonder woorden ontspannen, ook goed. Ik pas mij geheel aan.

Als je iets minder prettig vindt, zeg het gewoon. Is een greep niet helemaal optimaal op je afgestemd: geef het direct aan (‘iets steviger, zachter, langzamer, nee juist daar’). Wil je eens diep zuchten, houd het niet tegen. Mocht iets je raken en voelt het alsof je even zou willen huilen: ook dat komt voor. Voel je veilig? Laat de tranen gewoon lopen, het lucht enorm op en bespaart je hoofdpijn.

Alles wat er gebeurt of wat jij wilt bespreken blijf tussen vier muren. Ook mijn beroep heeft zijn beroepsgeheim.

 

Na afloop van de massage

Na afloop van de massage kun je gewoon nog even rustig blijven liggen en langzaam weer bij komen.
We hebben de tijd en het zou zonde zijn als je dat ontspannen gevoel snel verliest. Ik verlaat de ruimte waar jij ligt.

Ga eerst rustig zitten voordat je gaat staan.
Je kunt de handdoeken gebruiken om eventuele olie of lotion van je huid af te vegen.

Als jij je weer hebt aangekleed, kom ik weer terug de ruimte in.

 

Praktische zaken

 • Ook als je naar huis gaat... doe het rustig aan, je kunt namelijk qua ontspanning van 'ver' komen.
 • Probeer thuis ook nog wat extra te drinken. Massage laat afvalstoffen vrijkomen en door wat meer te drinken plas je dat weer gemakkelijk uit. Het voorkomt tevens hoofdpijn.
 • Ik gebruik saffloerolie (distelolie) bij het masseren. Als je weet dat je allergisch bent voor andere stofjes, meld dat dan van tevoren. Ik gebruik geen wierook of geurkaarsen ook om die reden in mijn praktijk.
 • Om de massage zo soepel mogelijk te maken vraag ik je om eventuele sieraden zo veel mogelijk uit te doen.
 • Als je ondergoed aan wilt houden, prima dan dek ik dit af met een handdoek.

 


2000 - 2019 © Andre van Vliet, Handkracht.nl - Berkel en Rodenrijs, Lansingerland